Istanbul – un ghid și o plimbare

ghid turistic - Istanbul Turcia

Istanbul este un oraș haotic, cu un mix de agitație și relaxare în același timp. Poate fi perceput în egală măsură groaznic și plăcut, în funcție de percepția fiecăruia. Pentru mine, Istanbul a fost pace și vreme frumoasă, la cumpăna dintre ani.
Despre orașul așezat pe două continente s-au scris multe și se vor mai scrie. Pitoresc, încărcat de istorie, cu farmec aparte. Oriental, desprins din basme, loc de poveste. Oamenii sunt în continuă mișcare, muncitori și deosebit de prietenoși. Mâncarea e delicioasă, prețurile sunt acceptabile, mare parte negociabile. Bacșișul e sfânt.

Tot ce găsești aici îți pare familiar. Obiceiurile și oamenii sunt pe gustul tău, oricât de mofturos ai putea fi. Ca bonus, comercianții știu cel puțin o limbă străină, engleza, spaniola, italiana, etc. Nu vei fi surprins să îi auzi vorbind limba română. Hagi și Popescu sunt regi, iar noi ca români suntem bine primiți oriunde. De mult nu mi-a mai fost dat să văd străini care se bucurau când auzeau că sunt din România.
Fără excepție, oriunde am fost, oamenii ne-au tratat cu un entuziasm aparte. Spre surprinderea mea, politețea turcilor nu ține doar de fațadă, pentru a te face să scoți banul și să cumperi marfa. Spiritul de comerciant le este în sânge, iar prietenia vine din suflet.

Pe unde am fost și ce e de văzut în Istanbul

În funcție de timpul pe care îl ai la dispoziție poți alege ce să vezi și cât de departe să mergi prin oraș. La ultima mea vizită am avut la dispoziție cinci zile, așa că mi-am permis să acord suficientă atenție locurilor prin care am trecut.
Voi incepe cu Sultanahmet denumit și ”Peninsula Istorică” sau ”Orașul Vechi”. Acesta este de fapt vechiul Constantinopole, cea mai veche parte a Istanbulului. Este locul unde se găsesc cele mai multe din monumentele istorice. Distanțele sunt scurte și pot fi făcute la pas sau cu tramvaiul.

Iar dacă obosești iei loc la un ceai sau la un suc natural de rodie sau diverse alte fructe exotice, alături de o baclava sau puțină halva.

Moscheele din Istanbul

Sultanii aveau ca obicei construirea unei moschei sau a unui palat la întoarcerea dintr-un război victorios. La fel precum conducătorii noștri construiau biserici. Așadar oriunde privești vei vedea măcar o moschee. Cea mai mare și cea mai vizitată este Moscheea Albastră. (Intrarea este liberă). Este singura din lume cu șase minarete (turnulețe).

sase turnuri moschee - istanbul

Numele i se trage de la cele 21.000 de plăci de ceramică de culoare albastră, care acoperă pereții. Un loc de văzut, care pe mine însă nu m-a impresionat foarte tare. În mare parte datorită miilor de oameni care se îmbulzeau la intrare și mai apoi la ieșire.

Cea mai mare moschee din istanbul - moscheea albastra
Pentru o experiență mai interesantă recomand moscheea Suleyman sau moscheea Beyazit, locuri mai puțin ”tapetate” cu turiști, dar la fel de impunătoare prin eleganță și spiritualitate. În orice moschee se intră obligatoriu fără papuci, cu pantaloni lungi și capul acoperit în cazul femeilor (eșarfe și pantaloni ți se oferă la intrare).

din biserica crestina in moschee - sfanta sofia istanbul

Față în față cu Moscheea Albastră se află Hagia Sofia sau Biserica Sfânta Sofia. Hagia Sofia a fost o biserică creștin ortodoxă pe care turcii au transformat-o în moschee și mai apoi în muzeu. Monumentul arhitectural este de o frumusețe rară. În interior sunt încă vizibile picturile creștine, în ciuda inscripțiilor musulmane care domină locașul. Aici intrarea costă 40 de lire turcești și se poate intra încălțat.

Hagia Sofya istanbul - biserica moschee

Palatul Topkapi

Foarte aproape de biserică dai de grădina Palatului Topkapi. Dacă te-ai uitat la televizor la telenovelele turcești sau ai citit despre Hurrem și Suleyman, ăsta e locul pe care vrei să îl vezi. Mai mult de 400 de ani aici a fost casa sultanilor. Încărcat de istorie, fiecare pietricică din palat are o poveste aparte. Poți admira veșmintele, bijuterii impresionante și o multitudine de arme. Sabia lui Stefan cel Mare, expusă într-una din încăperi este păstrată de turci ca trofeu.

Fotografiile sunt interzise în interior și paznicii sunt destul de stricți în privința asta. Recomand vizitarea palatului la prima oră a dimineții. Vei evita astfel multitudinea de turiști care se înghesuie prin camere în disperarea de a vedea și de a atinge tot.

Exceptând zona ”muzeu”, unde sunt expuse toate obiectele de valoare, restul palatului și Haremul conțin doar camere goale. Poți admira mozaicul și marmura de pe pereți și coloane, multe dintre ele încărcate cu aur în exces. Dacă ești un vizitator obișnuit cu muzeele europene, există posibilitatea ca acest palat să îți pară puțin ciudat și… gol!

Hurrem si Suleyman - palat harem istanbul

Haremul este o parte importantă a palatului. Departe de casa lor, multe dintre concubine fiind luate cu forța din țările supuse imperiului, fetele duceau aici o viață amară. Unele dintre ele nu aveau dreptul nici măcar să iasă afară din casă.
Intrarea în palat costă 40 de lire, iar vizita în Harem este taxată separat cu încă 20.

Muzee și alte locații

Dacă ai timp să vizitezi toate aceste locuri, achiziționează de la început un ”museum pass”. Este un card care îți permite accesul în Hagia Sofia, Palatul Topkapi și Harem. Muzeul de Arta Islamica și Muzeul de Arheologie sunt și ele incluse. Costul cardului este de 85 de lire turcești și garantează o economie considerabilă la bugetul pentru muzee.

muzeu in istanbul - coran - islam - arta

O altă locație interesantă este Cisterna Basilica. Te vei bucura de răcoarea din subteran dacă te afli în Istanbul într-o zi de vară. Cisterna Basilica este o capodoperă a ingineriei bizantine, constituit pentru rezerva de apă a orașului. O ”peșteră” cu tavanul susținut de 366 de coloane.

Istanbul - marele bazar - comercianti

La câteva străzi distanță se află Marele Bazar, un loc cu peste 5000 de magazine, restaurante, și cafenele. Este cel mai vechi centru comercial din lume, intins pe mai mult de 60 de străzi și acoperit în totalitate. Un bazar ”dulce” și plin de viață. Merită să te pierzi aici câteva ore, deși prețurile (inclusiv după negociere) sunt mai mari ca în altă parte. Nu ezita să stai la un ceai, să încerci o baclava sau alte delicatese turcești.

magain cu lampi - veioze istanbul

Peste Bosfor

Din Marele Bazar sau de la Palatul Topkapi poți rătăci cu ușurință pe străduțe colorate, la vale, spre strâmtoarea Bosfor. La malul mării miroase a pește proaspăt. Zeciile de pescari sunt înșirați de o parte și de alta a podului visând la o captură impresionantă. Restaurantele din zonă au specific pescăresc. De aici poți lua feribotul într-o croazieră prin strâmtoare până la Marea Neagra sau la insulele din jur.

podul galata istanbul - pescuit amator

Recomand folosirea unui feribot local, unde prețul biletului e la fel ca la metrou. Poți ajunge pe malul asiatic, sau mai departe în celelalte porturi ale Isanbulului. Orice vaporaș ai alege, călătoria va fi la fel de fabuloasă.

croaziera la istanbul - Stramtoarea Bosfor
Dacă treci podul la pas, cartierul Galata te întâmpină cu urcușul pieziș în străzi mici și aglomerate. Peste tot sunt magazine cu suveniruri, lămpi și covoare, restaurante sau ceainării și nelipsitul kebab sau grătare cu aripioare și legume fripte.

strazi din istanbul - cartierul galata

La jumătatea urcușului găsești Turnul Galatei, care străjuiește zona de peste 600 de ani. Pregătește-te sufletește să te plictisești la o coadă imensă până să îți vină rândul să urci în turn. De la înălțimea sa de 60 de metri ai o priveliște panoramică asupra întregii metropole. Probabil merită așteptarea. La ultimul nivel există și un restaurant, cu prețuri pe măsura înălțimii. Calitatea și serviciile nu sunt însă atât de ridicate.

La câțiva pași în lateral față de turn găsești un tramvai antic în care te poți urca din mers. Poți să scapi astfel de urcușul abrupt până sus, la Piața Taksim. Se spune că aici e punctul de întâlnire a turiștilor și zona cea mai aglomerată din Istanbul. Există și un funicular pentru a te scuti de orice efort la urcarea sau coborârea din vârful colinei unde este situată piața.

istanbul - tramvaiul spre piata taksim

Palatul Dolmabahce

L-am lăsat la urmă pentru că m-a impresionat cel mai tare.

Ca să ajungi, de la podul Galata (zona Eminönü) sau din Sultanahmet, ia tramvaiul care merge spre Kabataş și coboară la ultima stație. Mergi pe malul mării pe lângă moscheea Dolmabahce și ajungi la palat. În stânga este stadionul Besiktaș. Vei sta la trei cozi, pentru a trece prin detectorul de metale, pentru a-ți cumpăra bilet și pentru a intra în posesia ghidului audio. Recomand să vă luați ghid audio, este gratuit și descrie cu lux de amănunte fiecare lucru pe care din interiorul palatului.

Palatul a fost denumit Versailles-ul Orientului și te va impresiona încă de la poartă. Conține mai mult de 300 de încăperi și se întinde pe o suprafață de peste 45000 de metri pătrați. Luxul și grandoarea tind spre extravagant, însă totul impresionează.
Sala Muayede va fi cu siguranță apogeul vizitei.

        istanbul - palatul dolmabahce interior                               pe ascuns cu telefonul - palatul dolmabahce istanbul

Este o încăpere de înălțimea unui bloc cu zece etaje și o cupola de 25 de metri în diametru, susținută de coloane de marmură. Aici se găsește cel mai mare candelabru de cristal din lume. Cântărește 4,5 tone și a fost fabricat în secolul XIX în Anglia. Atatürk,, primul președinte și fondatorul Turciei moderne a locuit și a murit în acest palat. În memoria lui, toate ceasurile au fost oprite la 09.05, ora la care sultanul s-a stins din viață.

 

Fotografiatul este interzis, gardieni devenind agresivi cu anumiți turiști încăpățânați să încalce regula. Prețul biletului este de 60 lire și asigură intrarea atât în palat, cât și în harem. Ca bonus se mai pot vizita Muzeul de Artă și Muzeul Ceasurilor, aflate în curtea palatului. Există o cafenea în curtea interioară și un restaurant pe malul mării. Te poți bucura gratuit de adierea mării și minunata priveliște peste Bosfor.

istanbul bosfor -poarta palat dolmabahce

Cum ajungi și cu ce te deplasezi

De pe Esky poți comanda bilete de avion din Bucuresti până la Istanbul Ataturk. Luate din timp prețul pentru dus-întors este în jur de 100 de euro. Zborul dureaza în medie o oră și 20 de minute și include bagaj de cală și o masă caldă, plus cafea sau băutură. Click pe bannerul de mai jos pentru cele mai bune oferte.

De la aeroport ai trei variante de transport spre oraș, indiferent de zona în care te-ai cazat: închiriezi o mașină, iei un taxi sau folosești mijloacele de transport în comun. Nu recomand închirierea unei mașini. Traficul este aglomerat și mai haotic decât în București. De cele mai multe ori îți va lua mai mult timp să ajungi cu mașina decât cu tramvaiul în anumite locații. Dacă nu ești învățat cu taximetriștii din București, nu te avânta să te urci într-un taxi. Poate doar dacă nu îți pasă de banii tăi.

Cel mai ieftin și mai sigur este să folosești tramvaiele și metroul. Sistemul de transport este foarte bine pus la punct. Atenție, timpul de funcționare este doar între orele 06.00 și 23.00.
Achiziționează din aeroport un card de călătorie și îl poți utiliza la tramvai, metrou sau feribot uri locale. Prețurile variază între 1,6 și 2,8 lire turcești. Un singur card poate fi folosit de mai multe persoane și poate fi încărcat cu minim 5 lire. De la ”Sosiri” în aeroport, mergi spre dreapta și urmează semnele pentru a coborî la metrou.

Călătorești șase stații până la Zeytinburnu, aproximativ zece minute. De aici ia tramvaiul care merge la Kabataș și coboară la stația apropiată hotelului tău. Folosește harta de mai jos pentru a înțelege mai bine. Dacă mergi la Sultanahmet poți lua și tramvaiul spre Eminönü. Timpul total de călătorie va fi aprox. 40 minute pentru Sultanahmet sau 60 pentru Taksim.

metro si tramvai istanbul - harta transport detaliata

Hoteluri, banii și băi turcești

În Istanbul marea majoritate a hotelurilor nu sunt clasificate pe stele, însă standardele sunt destul de ridicate. Prețurile variază în funcție de locație și servicii. Alege un hotel în Zona Taksim sau Sultanahmet pentru a fi aproape de toate obiectivele. Nu ezita să folosești ofertele Booking pentru reduceri substanțiale și mic dejun fabulos inclus în preț.

Din alte puncte de vedere, lira turcească e aproximativ egală cu leu românesc (1 TRY = 1.004 RON), așadar îți va fi usor să nu te încurci în bani. Scoate bani de la ATM-urile din aeroport sau folosește-le pe cele de pe străzile principale.
Folosirea banilor cash este soluția cea mai convenabila în Istanbul. E bine să ai mereu bani mici la tine pentru a fi sigur că nu aștepți mult timp după rest. Orice ai face, nu schimba niciodată bani pe stradă sau în locuri care pot părea suspecte.

istanbul hamam - baile turcesti - sauna

 

Istanbul e vestit și pentru băile cu aburi denumite Hamam. O vizită in astfel de băi te va ușura de minim 250 de lire. Experiența poate fi benefică sau nu, în funcție de gusturile fiecăruia. Din punctul meu de vedere, un hamam în zonele turistice e făcut doar pentru turiști, iar serviciile lasă de dorit, atât la capitolul timp de masaj, cât și la profesionismul personalului.

Alte sfaturi utile în Istanbul

Dacă îți place bucătăria românească, nu vei avea surprize în Istanbul. Nu îți fie frică să mănânci de pe stradă, de cele mai multe ori e mai ieftin ca în restaurante. Dacă ești pretențios și nu numai, caută locuri cu autoservire pentru a vedea ce mănânci. Astfel de locuri sunt de regula mult mai ieftine, iar mâncarea e grozavă.

În Istanbul, la tot pasul va fi ceva care îți va lua ochiul și cineva care să ți-l vândă. Întreabă întotdeauna prețul indiferent ce vrei să cumperi, pentru a evita surprizele.

În ultima fotografie am marcat pe hartă majoritatea obiectivelor turistice și nu numai.

Istanbul - obiective turistice de vizitat

Un amănunt important, berea și băuturile alcolice nu se găsesc în restaurantele aflate la mai puțin de 200 de metri de orice moschee, iar la vânzare o vei găsi doar în unele magazine ”de cartier” sau în supermarchet gen Migros Jet.
Când te hotăraști să mergi, nu ezita să mă întrebi daca ai nevoie de un sfat și te ajut cu plăcere.

Citește mai multe articole din călătoriile mele:

Aventuri din Caraibe 

Copenhaga – orasul de poveste

Taj Mahal – India  – templul magic al iubirii

Lasă un răspuns