Copenhaga, orașul de poveste

Oras in Europa - Copenhaga Danemarca

Copenhaga este orașul  la care am visat din copilărie, fără sa fiu conștient ca exista. Modern, organizat, plin de culoare. Și cu multe biciclete. Încă din 1992 când Danemarca a câștigat Campionatul European de fotbal, am știut ca trebuie sa ajung aici. Pe danezi i-am simțit simpli, organizați și muncitori. Asa doream sa fiu și eu. Dar ca să fiu ca ei trebuia să ajung acolo, să îi cunosc, să învăț, să îi descopăr. Pe atunci doar visam. În prezent, am trei ani de când locuiesc în Danemarca. Copenhaga a devenit locul în care mă simt cu adevărat fericit. Iar fericirea nu ține de dragoste sau bogăție. Pentru a fi fericit, în primul rând trebuie să te simți liber.

Am scris în decursul anilor atât de multe lucruri despre locurile în care am crescut, am călătorit sau am trăit, despre oamenii pe care i-am avut alături sau i-am întâlnit pe drum. Am omis, conștient, să îmi exprim ideile despre acest loc atât de impresionant, idealist, aproape magic. Cum spuneam, am iubit Copenhaga de la distanța, descoperind orașul încet. Am pornind de la poveștile lui Hans Christian Andersen, ca mai apoi să ajung să cunosc, să mă integrez și să fiu parte din armonia pe care astăzi o definesc ca normalitate. Copenhaga, ca și întreaga Danemarca, dincolo de imaginea pe care o oferă, poate apărea pentru unii un mister, un necunoscut bizar, pornit din neînțelegerea standardelor de viata și a conceptelor diferite, pe care oamenii de aici le au, în comparație cu mare parte din concetățenii noștri români.

Prețurile sunt mari, nivelul de trai este ridicat, oamenii sunt respectuoși și amabili. Nivelul de bun simt este uriaș, curățenia este exemplară.

Mijloace de transport în Copenhaga – tren, metrou sau  bicicletă

Despre oraș sunt multe de spus, convingerea fiind ca povestea mi-ar fi foarte lungă până să ajung să dezvălui tot ce știu. Pentru cei care nu au ajuns, dar urmează să o facă sau doar citesc din curiozitatea de a afla lucruri noi, am să povestesc câte puțin din fiecare, încercând să schițez un mic ghid, să îi spunem, turistic.

De la aeroport poți lua metroul sau trenul și în doar 15 minute ajungi în centrul orașului sau în gara centrală. Biletele se găsesc de vânzare la tonomate care acceptă atât numerar, bancnote sau monezi cât și orice timp de card bancar. Prețul călătoriei este de 36 de coroane daneze, aproximativ 23 lei.

Rețeaua de transport în Copenhaga este foarte bine pusa la punct, atât trenurile, metroul sau autobuzele funcționeză fără cusur. Se pot achiziționa bilete cu o singură călătorie sau bilete pe diferite perioade de timp. Un bilet valabil 24 de ore pentru orice mijloc de transport în comun costă 130 coroane (aprox.80 lei). Se poate achiziționa de la orice chioșc ”7-Eleven” (magazine des întâlnite, mare majoritate deschise non-stop), puncte turistice sau din gară.

Un avantaj în favoarea turiștilor ar putea fi achiziționarea unui City Pass. Acest card oferă transportul gratuit pentru orice mijloc de transport, diverse reduceri la anumite puncte de atracție sau chiar restaurante și cel mai important, intrare gratuită la  79 de muzee și atracții. Întreaga listă, precum și prețurile cardurilor pentru diverse perioade de timp le găsiți aici. În ciuda faptului că rețeaua de transport în comun este foarte bine pusă la punct, localnicii preferă, în mod majoritar, bicicleta.

Gara centrală și Grădinile Tivoli

Gara centrala are aproximativ o sută de ani vechime și vă oferă prima imagine asupra stilului arhitectural danez. În Copenhaga nu veți întâlni zgârie nori, orașul conservând ideal clădirile și cartierele vechi. Imediat în apropierea gării se află grădinile și parcul de distracție Tivoli. Parcul poate fi asemuit cu Disneyland și cu o gradină botanica în același timp.

Copenhaga Tivoli Garden - parc de distractie

Cuprinde o multitudine de grădini cu diverse tipuri de plante, o sală de concerte, restaurante și cafenele și un parc de distracție. Unele poteci și lacul din interior duc cu gândul la vechile fortificații daneze, de pe vremea când orașul era doar o fortăreață. Seara, multitudinea de proiecții luminoase transformă locul într-un curcubeu de vise. Cu peste cinci milioane de vizitatori anual, Tivoli este în topul preferințelor turiștilor. De la începutul lui decembrie și până în martie, grădinile sunt însă închise.  Excepție fac sărbătorile de iarna, când magia Crăciunului pune stăpânire pe întregul loc.

Stroget Copenhaga – cea mai mare stradă pietonală din Europa

Putin mai departe de Tivoli începe cea mai lungă stradă pietonală din Europa. Pe mai bine de un kilometru, între clădiri colorate, încadrată de alte străduțe, care mai de care mai cochete și încărcate cu același spirit danez, agitația e la ea acasă. Cafenele, restaurante și magazine celebre sunt menite să îți ia ochii, să te încânte și să te transpună într-o altfel de realitate.

                                    Sopping in Copenhaga - Strada Stroget - Europa

Stroget vej sau strada Stroget, este de fapt o colecție de străzi care include pe lângă magazinele brandurilor celebre (shoping-ul e la el acasă), multe obiective turistice, precum Turnul Rotund sau diverse biserici, făcând parte din Centrul Vechi al orașului. Atât ziua cât și noaptea, datorită barurilor și cluburilor, străzile sunt un furnicar.

Stroget vej începe din Piața primăriei și se termina în Kongens Nytorv, (Noua piață a regelui).

Printre ape – Portul nou și plimbarea cu vaporașul

Mai departe de Piața regelui începe o altă față a orașului, cea dintre ape. Primul pas: portul Nyhavn. De o parte și de alta a canalului staționează ambarcațiuni noi și vechi. Împreună cu casele colorate, acestea fac ca zona sa fie una dintre cele mai fotografiate atracții turistice în ultimii ani. (Zona împrumută din savoarea orașului Amsterdam). De aici te poți îmbarca într-un vaporaș turistic, care te duce într-un tur de o oră pe canalele orașului. Ghidul îți va povesti despre toate obiectivele pe care le vezi în călătoria ta. Prețul depinde de locul din care te îmbarci, variind între 40 și 120 de coroane. Obiectivele pe care le vezi sunt: Casa operei, The Marble Church, Mica Sirena (doar de pe apă și din spate, la o distanță considerabilă), Biserica Mântuitorului, palatul Christiansborg, palatul Amalienborg.

         Nyhavn - Copenhaga                                              cu barca pe canal - Copenhaga

Turul începe și se termină în același loc. Îl recomand pentru a arunca un ochi asupra arhitecturii din zona canalelor, unde prețul unui apartament poate ajunge până la fabuloasa sumă de un milion de euro.

Fie că iei sau nu turul respectiv, e bine să continui la pas dincolo de Nyhavn. De precizat că întreaga zona e ticsită de restaurante care mai de care mai cochete. Furnicarul de oameni ar putea părea sufocant. Oamenii sunt prietenoși, cântă, dansează, beau bere sau fumează într-o stare de spirit exuberantă.

Într-una din căsuțele colorate de aici a locuit o parte din viața celebrul scriitor Hans Christian Andersen.

În capătul portului se poate admira în toată splendoarea Casa Operei și Teatrul Royal (Royal playhouse). Față în față cu Opera, însă separate de apă se afla castelul Amalienborg. Aici locuiește regina și printul Danemarcei.

Podul spre Christiania și Food Court (zona cu mâncare)

În iulie 2015 s-a dat în folosința podul ce leagă Nyhavn de cartierul Christiania. Podul scurtează drumul miilor de bicicliști care tranzitează cele doua zone. Istoria construcției este interesanta, data finalizării fiind întârziată mai bine de trei ani din probleme tehnice destul de comice. În primul rând inginerii și proiectanții au greșit proiectul. Cele două capete rabatabile ale podului nu se uneau la închidere. Astfel podul a trebuit reproiectat. Apoi mecanismele de închidere au fost construite prea scurte și podul nu reușea,  din nou, să îmbine cele două capete. În final, după trei ani de amânare, podul a fost deschis pe neașteptate. Anunțul deschiderii a fost făcut cu  doar trei ore înainte de darea oficială în folosință.

Lăsând problemele la o parte, podul, cu o lungime de 180 de metri, se încadrează perfect în peisajul arhitectural, facilitând accesul intre cele două cartiere, unite până atunci de o rută mai mult decât ocolitoare.

   Zona cu mancare - copenhaga Food Court Island                                          Copenhaga bridge - pod in Portul nou Nyhavn

Până să ajungi în Christiania, admirând ambarcațiunile de o parte și de cealaltă a canalelor, te poți opri la Food Court. Locația este amplasată într-o fosta fabrica de cartoane și aduce puțin cu idea de Street Food din țările asiatice. Dacă tot ai ajuns până aici, și nu ai mâncat încă, ai de unde alege. O multitudine de locații cu felurite mâncăruri tradiționale din diverse bucătării ale lumii. E păcat să te oprești la prima tarabă chiar dacă foamea țipă la tine.

Fă mai întâi un tur și apoi alege ce îți place. Poți sa iți savurezi mâncarea pe șezlong pe malul apei, la diverse mese de lemn sau pe bănci pe acoperișul unor bărăci din apropiere. Pregătește-te să scoți din buzunar minim 100 de coroane (60 de lei), pentru o porție. Un pahar de bere aici variază intre 60 și 90 de coroane.

Christiania – orașul liber

După ce ai mâncat bine poți să urci în turnul Bisericii Mântuitorului. Are aproximativ 400 de trepte, dintre care 150 sunt în exterior în formă de spirală. Prețul biletului e în funcție de sezon intre 30 și 60 de coroane. Priveliștea însă merită atât banii cât și efortul. Întregul oraș ți se întinde la picioare. Dacă ai noroc și de vreme buna (nu te aștepta însă să nu bată vântul), o să faci niște fotografii de revistă.

Church of Our Saviour - Copenhaga priveliste din turn

În imediata apropiere a bisericii se deschide Christiania sau ”Orașul liber”. Despre Christiania aș putea scrie o poveste separată, vorbind doar de spiritul libertății și frumusețea oamenilor care i-au descoperit cu adevărat conceptul.

În 1971 un grup de hipioți au ocupat ilegal niște bărăci părăsite ale armatei, în zona respectivă. Oamenii așezați aici și-au dorit să trăiască liberi, după propriile reguli. Întreaga suprafață are peste 30 de hectare acoperită în mare parte de lacuri și pădure. Aproximativ o mie de oameni trăiesc încă după bunul plac al inimii în aceste locuri.

    Copenhaga orasul liber - Christiania - The free city                                        Copenhaga - intrarea in Christiania the free city

Casele sunt acoperite cu grafiti, oamenii cântă sau fumează într-o relaxare continuă. În ”oraș” nu circula mașini, sunt interzise armele de orice fel, vestele anti-glonț, violenta, furtul și drogurile grele.  Alergatul nu este permis pentru că crează panică. Canabisul se vinde la liber pe strada principală. Uneori vânzătorii au măști pe față, alteori nu. De cele mai multe ori vânzarea e la vedere.

Peste un milion de oameni vizitează anual Christiania, căutând libertatea sau vin cel puțin din curiozitate. Personal, cred că cei care vin aici se încarcă cu energia de care au nevoie pentru a se defini pe ei însuși în viață.

Alte obiective pentru fotografiat și nu numai

Dacă îți permite timpul poți ajunge la Mica sirenă – alt obiectiv fotografiat îndelung. După părerea mea nu merită efortul decât dacă ții neapărat să te fotografiezi cu statuia. O replică fidelă a fost dezvelită de regina Danemarcei la Piatra Neamț. Statuia se află din anul 2000 în fața școlii nr 3. Acolo nu se înghesuie nimeni la poze.

Pentru amatorii de bere, o vizita la fabrica Carlsberg poate fi o experiență ”savuroasă” mai ales că turul conține și degustarea mai multor tipuri de bere. Prețul biletului este de 100 coroane sau gratuit pentru posesorii de City Pass. Mai multe informații aici

Printre atracții mai enumăr: Planetariul, Christiansborg Palace, Muzeul Național, Grădina zoologică, SMK – Galeriile Naționale ale Danemarcei, castelul Rosenborg, Muzeul de Arte Moderne și multe, multe alte atracții, o listă completă putând fi găsită aici.  Amatorii de castele și muzee de artă nu vor fi dezamăgiți.

Copenhaga - obiectiv turistic - mica sirena

Cum ajungi și unde stai în Copenhaga?

Exista curse directe de la București operate de Blue Air și SAS. Cumpărate din timp biletele dus întors cu Blue Air pot ajunge sub o sută de euro.

Poți lua avionul de la Cluj sau București până la Malmo, al treilea oraș al Suediei, aflat la doar ”un pod” distanță de Copenhaga. Deși prețurile s-ar putea să fie mult mai mici, trebuie să ții cont de alte cheltuieli. Notabil aici, transferul de la aeroport până la Malmo, trenul de la Malmo la Copenhaga și timpul aferent călătoriilor respective.

La capitolul cazare, prețurile variază la un hostel între 250 – 450 de coroane/per pat în cameră comună. O cameră dublă în centrul orașului pornește de la 600 de coroane comandată din timp. Pentru oferte puteți folosi Booking. Mai jos poți alege  hotelul preferat, din cele mai bune oferte:         Booking.com

Intreabă-mă cum și unde să iți alegi hotelul sau cum să îți planifici călătoria în funcție de timpul pe care îl ai la dispoziție. Pentru întrebări poți folosi  formularul de contact, sau secțiunea de comentarii din această pagină.

Vă răspund bucuros și poate curand vă arăt orașul.

Lasă un răspuns