Sunt român!

– Where are you from? (De unde eşti?)
 
– Romania! Have you been there? (Ai fost acolo?)
– Romania? No! Never! (România? Nu! Niciodată)
– Too bad! It’s a beautiful country with beautiful people! (Păcat! E o ţară frumoasă cu oameni frumoşi!)
 

Se uita la mine dezorientat şi nu ȋnţelegea dacă ȋl iau peste picior sau vorbesc serios. Se scarpină ȋn cap, surprins că ȋncă il priveam fix, aşteptându-i reacţiile. Parcă ȋi suna cunoscut: “Romania?!” Ȋşi aminti cerşetorul de la colţul blocului care ȋi cerea bani ȋntr-o engleză stricată.  Ȋşi aminti ţiganca care umbla cu un copil murdar ȋn brate implorând după bani şi mâncare. Ȋn urechi ȋi suna muzica celor care cântau ȋn piaţă dintr-o vioară şi-un acordeon, o muzică pe care nu avea să o ȋnţeleagă vreodată. Se uită la mine şi ridică din umeri:
– Beautiful people? (Oameni frumoşi?) Zâmbi fals şi dezgustat, fiind acum convins că ȋmi bat joc de el. Pe măsură ce se ȋndepărta, zâmbetul
sau se transformă ȋntr-un râs nervos şi sinistru.
Frumuseţea oamenilor e definită ȋn moduri diferite pentru fiecare din noi. Ȋn lume nu există oameni frumoşi şi urâţi. Exista doar
moduri abstracte de a privi realitatea. Omul asta nu ştie că România nu ȋnseamnă doar oamenii ăia de pe stradă. Cei care cerşesc, fură sau strică tot ce le iese ȋn cale nu reprezintă numai România. Sunt doar o parte din cei care ȋşi caută mereu identitatea, total neinteresati de naţionalitatea pe care o poartă şi negând mereu că ȋn sufletul lor lumea nu este aşa cum şi-au construit-o ei.
România mea e alta.
 
Oamenii mei sunt oameni care muncesc şi ne fac cinste. Sunt oameni care se ridică de jos chiar dacă sunt călcaţi ȋn picioare. Românul, dincolo de orice greutăţi e omul care merge mereu ȋnainte.
Romania - ziua nationala
Se ȋntâmplă de multe ori ca diverşi necunoscuţi să mă ȋntrebe de unde sunt. E normal, sunt un străin ȋn ţara lor. Ȋnsă atunci când vorbesc despre ţara mea nu conteaza prea mult unde mă aflu şi ȋn ce limbă mă exprim.
Dragostea de ţară e aceeaşi. Oamenii care mă ascultă ştiu fără să vrea cum să citească ȋn mine bucuria pe care o port ȋn suflet. Când mă gândesc la ţara mea, mă simt ca şi cum aş fi stăpânul lumii. Sunt mandru de mine şi fericit pentru că am fost binecuvântat şi am avut şansa să mă nasc român.
 
Romania e parte din mine. Şi oameni şi locuri, şi cer şi pământ. Să nu uitaţi niciodată şi să vă purtaţi mereu ȋn inimă şi suflet această bucurie unică de a vă simţi români!
 
La mulţi ani România, la mulţi ani români!
 

 

 

 

19 thoughts on “Sunt român!

 1. Dupa cum probabil multi dintre voi cei care ma cititi stiti deja, in momentul de fata urmez cursurile unei scoli internationale in Norvegia. Pe coridorul principal avem o tabla verde pe care sunt scrise mereu, cu creta, ideile de baza ale zilei. Azi a fost randul meu sa imi exprim creativitatea. Ce a iesit e exact ce vedeti in fototgrafie. Reactiile le voi afla maine dimienata cand se trezeste lumea:) Salutari cu bine tuturor!

 2. Fireworks on the sky says:

  Apreciez faptul ca nu doar spui, ci si demonstrezi ca esti mandru de tara si o reprezinti cu demnitate.Foarte frumos.Iti doresc o zi frumoasa(cat a mai ramas din ea 😀 ) .

 3. Tara frumoasa, femeie frumoase, multe peisaje minunate, insa o economie cam proasta, o viata cam neplacuta cand vine vorba de finante.
  Acuma na, daca lumea se multumeste cu 10 milioane pe luna si cu privitul atunci da, Romania e o tara de vis, nu pot sa zic ca nu.

 4. Fireworks on the sky – ziua a fost minunata, poate supraapreciata si supra entuziasmata datorita faptului ca un roman departe de casa se simte mult mai apropiat de casa intr-o asemenea zi. MUltumesc mult.

 5. Marin – salutari. Depinde de cum privesti lucrurile. Suntem condusi de un sistem pe care l-am acceptat tacit si poate prea indiferenti si tot ce ne-a ramas e sa ne plangem sau sa ne bucuram ca nu e mai rau. Aici discutiile sunt nelimitate cred. Multumesc mult.

 6. oatea says:

  La multi ani si tie, romane drag!
  Sa-ti fie bine acolo unde esti si sa raspandesti mai departe si lucruri bune despre tara noastra si familiile noastre!

Lasă un răspuns