Așteptați de mult?

Tresări. Deschise ochii și lumina dimineții îl făcu să zâmbească. Își întinse tot corpul ca să se dezmorțească și sări la fereastră. Dincolo de perdeaua ce mirosea a scorțișoară simți aroma înghețată a iernii. În zare, munții înzăpeziți își netezeau crestele printre norii pufoși. Vremea părea perfectă.

 După ce își făcu toate treburile matinale, se așeză în fața oglinzii și se privi râzând în hohote. Părul alb, dar încă bogat curgea în plete peste umerii săi uriași. Barba, la fel de albă ca și părul îi părea mai lungă că deobicei. Printre amintirile sale, căută preț de câteva clipe o imagine de pe vremea când nu avea barbă iar părul îi era galben precum razele soarelui. Nimic! Nici un indiciu. Era ca și cum s-ar fi gândit la altcineva. Se privi în oglindă și încercă să se imagineze tânăr. Chiar și așa însă, se văzu tot cu părul  și barba căruntă. Râse cu poftă și apoi rosti cu voce tare, suficient cât să sperie câțiva slujitori care tocmai îi intrase în cameră:
 “Esti tânăr, moșnege! La drum cu tine! Lumea te așteaptă!”
 În curtea uriașă, zarva se potoli exact când păși afară. Toți îi dădură bună dimineața în cor și știu fără să mai întrebe, că totul e pregătit.
 Sania era încărcată și el era singurul care lipsea. Avea emoții. Nu era nici primul și nici ultimul an când făcea asta, însă de fiecare dată când se urca în sanie mâinile îi tremurau de încantare. Salută voios și râse în stilul caracteristic, apoi porni la drum în uralele mulțimii.
 Exact la timpul potrivit.  Odată pe an oamenii îl așteaptă cu drag și nu a întârziat nicidoata. Nici nu se putea altfel. Doar el e Moș Crăciun!
 Vă doresc ca în cântec de colindă, Moș Crăciun să vă găsească sănătoși și plini de voie bună! Sărbători fericite!

 

53 thoughts on “Așteptați de mult?

 1. Omul de zăpadă

  de Claudia Groza
  În amurg, norii s-au adunat peste oraş. O stea strălucea stingheră. Luna a venit şi i-a zâmbit. Casele erau luminate. Păreau licurici privite de acolo, de sus. Din văzduh, au început să alunece fulgi de nea.
  – Hai să facem întrecere! zise unul dintre ei.
  – Nu. Eu nu mă grăbesc. Îmi place să simt aerul rece şi mirosul de fum ce iese pe coşurile caselor.
  – Nu te apropia prea mult. Te vei topi.
  – Nicio grijă. Mă descurc.
  Fulgii dansau. Alţii se alergau şi râdeau în hohote cristaline, ce răsunau în liniştea nopţii.
  În câteva ore, brazii din faţa casei unde locuieşte roboţelul Ki purtau mantii albe. O vrăbiuţă zgribulită căuta hrană. Razele de lumină ale zilei se întrezăreau la orizont.
  – Hei, Kea, priveşte. A nins!
  – Da, a nins. Ieşim să construim un om de zăpadă?
  – Bineînţeles. Mă duc să iau fularele şi căciulile, răspunse Ki.
  Zăpada prinsă în palmele metalice ale celor doi roboţi se trasforma în bulgări. Fiecare ghem de nea, se rostogolea şi creştea precum cozonacii.
  – Primul bulgăre este gata, strigă veselă roboţica.
  – Imediat şi al doilea.
  În curând, în grădina casei celor doi roboţi, se aflau puşi trei bulgări mari de zăpadă.
  Kea aduse bucăţi de cărbune şi i-a pus nasturi. Două crenguţe de brad s-au transformat în mâini pentru omul de zăpadă. Ki i-a cedat fesul său. Nasturii de la un pulover roşu mai vechi, s-au aşezat cuminţi formând un zâmbet molipsitor pe chipul alb de nea. Vrăbiuţa guralivă, tocmai ce găsise un cotor de varză prin apropiere şi l-a adus în cioc, lipindu-l ca nas.
  – Ce drăguţ eşti, Omule de Zăpadă!
  – Mulţumesc. Chiar mă simt bine aici cu voi.
  – Ki, vorbeşte.
  – Da, vorbesc. Ceea ce înseamnă că aţi făcut o treabă bună şi credeţi în magia iernii. Am să vă fiu prieten pe toată durata acestui anotimp.
  – Mulţumim. Îţi vom lăsa beculeţe aprinse noaptea, să nu îţi fie urât.
  – Luna îmi ţine companie, noapte de noapte.
  – Te cred. Acum, vom merge să împodobim bradul. Te lăsăm cu vrăbiuţele guralive.
  Copiii au ieşit să se bucure de zăpada rece şi strălucitoare. Săniuţele alergau sprintene şi fericite că au părăsit podurile caselor. Bulgări de zăpadă zburau veseli de la un copil la altul. Omul de Zăpadă privea zâmbitor acest spectacol. Se ferea din când în când de câte un bulgăre care se apropia de el.

  – Hei. Priviţi. Un Om de Zăpadă, strigă un băieţel.
  – Ce frumos este.
  – Este prietenul meu. Eu l-am zărit primul.
  – Ba va fi al meu. Am fost mai cuminte decât tine.
  Copiii s-au luat la bătaie.
  – Potoliţi-vă. Pot fi prietenul tuturor. Până să termine de pronunţat ultimul cuvânt, pumnul unuia dintre copii l-a lovit în plin pe Omul de Zăpadă, care s-a sfărâmat.
  Ki şi Kea au ieşit alarmaţi din casă. Era prea târziu.
  – Nu plânge, Kea. Vom face altul.
  – Da, dar acesta era atât de frumos şi părea atât de bun.
  – Fiecare Om de Zăpada este prietenos şi bun. Face parte din farmecul anotimpului rece.
  – Ce se aude?
  – Nu ştiu, răspunse mirat Ki.
  – Sunt Zâna Zăpezilor. Am văzut în Globul de Cristal ce s-a întâmplat şi am venit să vă alung tristeţea. Vom face o armată de oameni de zăpadă. Toţi copiii vor participa la această acţiune.
  Bucuria şi energia copiilor au devenit molipsitoare. Ki şi Kea s-au alăturat celor mici şi au construit un alt om de zăpadă.
  Colindele, Oamenii de Zăpadă, renii… sunt simboluri ale iernii.
  Sărbători Fericite tuturor!

 2. IULISA says:

  Sarbatorile de iarna sunt un moment unic care anunta nasterea unei noi lumi, frantura de lumina care va incolti la primavara. Un Craciun ca în povesti cu voie buna, caldura în suflet si cadouri multe sub brad.

 3. adriana says:

  Sarbatori fericite si iti multumesc pentru ca ti-ai facut timp sa raspunzi la intrebare.

  Si iti fac un dar: in calendar, la data de 31 decembrie scrie: Odovania Praznicului Nasterii Domnului; asa am aflat ca nu sunt doar trei zile, ci sunt opt. Asta inseamna in loc de bucurie multiplicata cu trei, bucuria este multiplicata cu opt, ceea ce iti doresc si tie alturi de toti cei dragi ai tai.

 4. Leovi says:

  Imi plac aceste compoziţii delicioase cu teme de Craciun.
  Vă doresc toate cele bune în timpul vacanţei de la tine şi cei din jurul vostru. Vă mulţumesc foarte mult pentru partajarea de frumusete.

 5. Frumoasă poveste !Sărbători fericite îți doresc!Îți doresc că spiritul sărbătorii să-și găsească lăcaș în sufletul tău!
  SLa mulți ani Tudor și numai de bine să ai parte !

 6. LOLITA says:

  Spiritul Crăciunului să vă lumineze casa cu multă iubire, să vă găsească sănătoşi şi voioşi! Un Crăciun magic şi liniştit alături de cei dragi!

Lasă un răspuns