miercuri, 1 decembrie 2010

Fapte bune

Să fie aproape un an de când nu am mai ascultat un anume post de radio. Chiar nu ştiu de ce. Fără intenţie. Ieri ratăceam  fără scop pe  benzile de frecvenţă şi m-am oprit la acel post. Mi-a atras atenţia o povestioară. Părea ceva banal, vocea ce o povestea era liniştită şi  păstra un ton de mister. Cred că asta m-a făcut să rămân pe frecvenţa şi să renunt să mai caut nimicuri în eter. Am ascultat povestea până la capăt, fiind cu fiecare clipa mai dornic să-i aflu deznodământul. Vă redau mai jos în propriile cuvinte tot ce mi-a desenat în memorie vocea crainicului:

Un om mergea liniştit pe malul oceanului. Ziua era în zori şi soarele abia începea să-şi arunce razele spre ţarm. Omul se plimba prin nisipul umed căutându-şi pacea în gânduri. Deodata văzu un alt om  ce părea să aibă altă activitate faţă de a lui. Părea un lucru ciudat. Omul se apleca, culegea  încet ceva din nisip şi apoi arunca repede în apa. Curios din fire, prietenul nostru se apropie de cel întâlnit cu gândul să-i afle  îndeletnicirile. Îl privi pentru o clipă de la distanţă repetând la nesfărşit aceeaşi operaţiune, apoi se apropie întrebându-l ce face. Salutând politicos, însa fără să se oprească din treaba sa, omul   începu să povestească:
“Acestea sunt stele de mare. Fluxul le-a aruncat pe mal şi  fără apa bietele fiinţe s-ar stinge  în scurt timp.”
“Bine, dar sunt mii de stele de mare pe acest ţărm. Nu ţi se pare că munca ta e inutilă? Nu vei reuşi niciodată să arunci toate vieţuitoarele înapoi în apă până să vină refluxul.”
“Munca aceasta nu e in zadar, prietene.”
“Păi nu înţeleg. În scurtul timp dintre flux şi reflux poţi arunca doar cateva stele înapoi în habitatul lor natural. Sunt zeci, poate chiar mii de plaje pe care probabil nenumarate stele de mare  se sting chiar  în acest moment.”
Pentru prima data, omul se opri din munca şi se apropie de prietenul nostru. Apucă o stea de mare din nisip şi zâmbi:
“Poate steaua ce o ţin în mână e doar una dintre cele norocoase pe care să le pot salva, însă în mâna mea eu ţin o viaţa. Iar pentru această vietate, viaţa contează.”
Aruncă steaua în apa şi  pe chipul său se putea citi satisfacţie.

O simplă vietate într-un ocean sau un om într-o lume întreagă pot părea nimicuri ale infinităţii ce ne inconjoară. Însă, dacă poţi salva o viaţă, de ce sa nu o faci? Este o fapta bună pentru sufletul tău. Vă doresc să nu aveţi ezitari în a face fapte bune, oricat de neînsemnate ar părea, va exista intotdeauna  cineva pentru care banalul faptei va reprezenta de fapt o maximă realizare.

13 comentarii:

pandhora spunea...

se spune ca faptele bune se platesc si nu se rasplatesc...
se poate intampla si asa probabil...
dar asta doar in cazul in care astepti o plata pentru fapta ta...si asteptand si cantarind plata nu esti multumit de ea...
eu cred ca o fapta buna e o fapta buna si atat...o faci pentru ca simti...simti ca iti sta in putere sa faci un bine si atat....

tu26dor spunea...

cu siguranta o fapta buna e bine venita cand e facuta din proprie initiativa si nu din obligatie sau in asteptarea unei recompense.
asa e, Pandhora, o fapta buna o faxi pt ca simti si atat. multumesc.

DoarEu spunea...

Este atat de bine sa faci fapte bune... dar sa le faci "inconstient" ca e de fapt o fapta buna... sa le faci din instinct.

Ma "amuza" faptele bune care se fac in preajma sarbatorilor... doar -doar, D-zeu s-o indura sa le daruiasca in schimb case, amsini, avere... etc.

As vrea - daca imi pare povestea cu Tobias - sa donez unei case de copii cu nemle Lizuca. :)

Spor in fapte bune!

tu26dor spunea...

sper sa iti iasa povestea cu Tobias. sugur o sa fie pe placut tuturor.
dupa cum am mai spsu, faptele facute pentru beneficii de orice fel nu se pot considera bune, ai dreptate si tu. multumesc mult.

Anna spunea...

Ma gandesc acum la ceva ce mi-ai spus acum o luna. Am primit confirmarea adevarului tau. Aveai dreptate Tudor.

tu26dor spunea...

Tu stii mai bine, Anna. momentan insa nici eu nu reusesc sa iti mai accesez blogul. voie buna sa ai!

Denisa spunea...

Interesanta subiect , am trecut si pe la tine pwp

tu26dor spunea...

multumesc mult Denisa!

clopotel spunea...

gandurile rele se alunga prin fapte bune

tu26dor spunea...

interesanta teorie, clopotel. am notat. multumesc mult.

miki spunea...

Batranii spun ca daca vrei ca Dumnezeu sa priveasca la fapta buna pe care ai facut-o, nu te lauda cu ea, n-o face pentru ochii celorlalti.
Se pot spune multe cuvinte frumoase despre "a face fapte bune", insa ce simti cu adevarat dupa ce ai facut o asemenea fapta, numa tu, cel care o faci poti sa stii.

memori3s spunea...

Da, daca poti salva o viata de ce sa nu o faci? bine punctat.Sa o facem pentru ca suntem oameni, pentru ca ne curge sange prin vene, pentru ca avem sentimente si nu pietre in constructia noastra, pentru ca ne umplem sufletu de bucurie si il mangaiem pana la ultima nervura, pentru ca nu putem ramane nemiscati la strigatul de ajutor,pentru ca versi o lacrima de emotie, pentru ca tu ca om daca simti, trebuie sa ajuti.

tu26dor spunea...

multumesc mult miki. ai mare dreptate.fapta buna e pentru suflet nu pentru laude.

memori3s - sunt tot mai multi oameni ignoranti in lumea asta. e tot mai greu sa razbatem, putini au mai ramas cei care "simt ca sa ajute" multumesc.

Fotografia mea

Un om obisnuit, calator prin lume si prin viata, in cautarea locului pierdut. 

Cu totii avem un loc pierdut pe care speram sa il descoperim macar odata in viata. In cautarea mea de sine, am calatorit in ultimii cinci ani in peste treizeci de tari, am fost voluntar in proiecte umanitare si am ajuns pedagog la o scoala pentru copii speciali in Danemarca.

Am scris doua carti, prima fiind o colectie de proza scurta adunate intr-un volum cu talc intitulat Raze de senin. A doua carte, un roman al descoperii omului intr-o altfel de viata, intr-o normalitate aproape ireala, o cautare a fericirii si a implinirii sufletesti. O carte traita inainte de a fi scrisa, intr-o viata de om imbulzita in sase luni de zile, atat cat a durat proiectul umanitar din care faceam parte - "Iubesc. India mea". Un pasaj din carte precum si formularul de comanda le gasiti  aici.